Boka tid i Åre

korta texter för inspiration

kunskapsbanken


TÄCKE

HUNDEN



















Många hundägare som inte har en hundras med tunn päls brukar glömma bort det här med täcke på hund. De har ju sin päls, varför ska man kränga på dem ett täcke? 

Det finns tre sätt att använda täcke på. Innan aktivitet, under hela aktiviteten eller efter aktivitet. Med aktivitet menar jag allt från en promenad till en större fysisk prestation. 

Täcke innan aktivitet: Om vi tar ut en hund som varit inomhus i +20 till en blåsig eller kall utetemperatur så kommer dennes kroppshållning att förkortas och stelna till. Det visar sig inte att de hoppar på tre ben eller inte vill gå, då har det redan gått för långt. Det visas ofta relativt subtilt med en lätt krummad rygg och kortare steglängd då kroppen vill krypa ihop och ogärna sträcka ut sig när den känner av kylan. Det är säkert något ni kan relatera till, att man drar upp axlarna och kramar sig själv med armarna, det är sällan man fryser och sträcker ut sig som en sjöstjärna. Om hunden går en promenad och spänner sig och tar korta steg så blir dels rörelsemönstret oönskvärt men risken för att sträcka ökar också. En aktiv men avslappnad muskel har alltid bäst förutsättning att motverka sträckningar. Har man satt på ett täcke på hunden så kommer inte dennes kroppstemperatur att sjunka lika snabbt. Ett täcke kommer att göra “nedkylningen” långsammare och i samma takt som temperaturen går ner så har hunden hunnit bygga inre värme från aktiviteten. Att inte ha täcke på hundar som behöver det innan aktivitet är som att kallstarta bilen, det går ofta ett tag men sedan börjar kroppen att ta skada.

Täcke under aktivitet: Är det riktigt kallt ute eller att man har en kallare individ bör man ha täcke på under hela aktiviteten. Tjockleken på täcket anpassar man då efter kyla och individ. Det finns en uppsjö av träningstäcken som är gjorda för att hunden ska kunna röra på sig smidigt. De tillfällen man ska ha täcket på hela passet är när kylan matchar aktivitetsnivån så att hunden aldrig blir för varm av aktiviteten balanserat till täckets värme/tjocklek. 

Täcke efter aktivitet: Har vi gjort en aktivitet med hunden så att den skapat denna inre värmen i kroppen och vi sedan ska stanna och fika, hoppa in i bilen eller gå ner i aktivitetsnivå så bör man sätta täcke på hunden. Det är för att nedkylningen annars går för snabbt för främst musklerna. Forskningen visar att utan nedvarvning på kroppen ökar risken för att slaggprodukter stannar i musklerna istället för att transporteras till kroppens avfallshantering. Musklerna blir stela, ömma och kräver lägre tid på uppvärmning inför nästa aktivitet jämför om de hade fått rätt nedvarvning. Att skapa den inre värmen i kroppen kan ta lite tid, men att kyla ner den går relativt fort och därför bör man sätta på täcke i direkt anslutning till avslutad aktivitet. 

Val av täcke: Jag brukar tänka på hundtäcken som kläder för människor. Hög kvalité brukar ha längre livslängd och ha bättre prestanda, men gå inte enbart på prislappen. Materialet på täcket har stor inverkan på hur väl det håller kylan borta, mer än själva tjockleken. Man vill främst att täcket sitter bra och täcker så mycket på kroppen som möjligt utan att hindra rörelserna. Ett lössittande täcke släpper in kyla och ett för tight täcke tappar den värmande effekten då det är mellanrummet mellan täcke och kropp som värmen ligger i. 
 


Varför är egentligen mjuka underlag bra träningsform?

Att springa på ett mjukt underlag såsom en myr, lössnö, sand, i vattenbrynet eller mossa har bland annat två delar som gör den så effektiv. Första delen är avtrampet och andra delen är excentriskt motstånd. 
Vi visualiserar en hund som springer i galopp på asfalt. När det aktuella steget är klart och hunden ska förflytta tassarna framåt för att ta nästa steg så görs avtrampet i marken. Avtrampet är ett extra tryck nedåt för att skapa nog rörelse för att ta tassarna upp-fram och ner på marken igen. Den kraften hunden väljer att lägga på avtrampet avgör var nästa stegnedsättning hamnar. Tänk er nu samma hund, där vi fokuserar på avtrampet, springer från asfalten direkt ut på en myr. Precis när hunden ska göra avtrampet i myren, där hunden har undermedvetet kalkylera ut mängden kraft som behövs för nästa steg, så trycks marken bort. Ju mer kraft hunden lägger i avtrampet desto djupare sjunker den ner i myren vilket kräver dubbelt så mycket kraft för hälften så mycket rörelse. 

Nästa del - excentriskt motstånd. En muskel sägs öka sin kapacietet i framförallt den excentriska fasen av en rörelse. När någon gör ett skutt med bakbenen så är avtrampet till landning koncentriskt (pressa ifrån) medan landning till avtramp excentrisk (hålla emot).
Tänk er nu den här hunden på myren som med sina bakben tagit ett steg och nu inleder landningen i slow motion. När tassarna känner av marken så börjar benen vika sig och den excentriska fasen börjar. Men istället för att marken ger ett stabilt underlag att utföra den excentriska fasen på så i samma takt som benen viker sig så försvinner marken. Den excentriska fasen som i vanliga fall kanske handlar om en sekund blir nu dubbelt så lång och dubbelt så effektiv vilket gör träningen så effetktiv. 
.
Inte nog med detta så stärker mjuka underlag de små stabiliserande musklerna, är skonsamt, främjar ledvätskan och ledband och är bra för respirationssystemet och annat göttigt! 

Till många av mina kunder säger jag att de bör undvika att hunden hoppar ner från möbler, ur bilen och alla höjder högre än hundens manke. Detta är ofta en vana för hunden vilket gör det svårt för ägarna att stoppa, de flyger ur bilen och hoppar upp och ner för möbler i tid och otid. Jag säger inte att man ska undvika att ha hundarna på sina möbler hemma, det gör man som man vill. Men här kan ni se hur det ser ut när en ung, stark, frisk hund hoppar ner (Den svarta hunden) jämfört när en äldre som inte är lika stark gör det. I videon när ni ser i slowmotion ser ni hur den äldre hunden (Den fläckiga) nästan slår hakan i marken i landningen och hur hennes leder i fronten kollapsar i golvet. När man ser filmer i normal hastighet så synd det inte så mycket vilket kan göra att man inte tror att det gör så stor skillnad om de hoppar upp och ner men tänk er att en hunds kropp utsätts för denna krock flera gånger om dagen, då förstår man att det kanske är smart att bära ner den eller hjälpa hunden att komma ner.  

Tryck på den rubrik du vill läsa mer om